Hoppa till innehåll
Hem / Press och nyheter / Nyheter / Långsiktig utveckling stärker samhället
nyheter

Långsiktig utveckling stärker samhället

Nils Styf


Under året som gått har fokus legat på räntor, inflation och lågkonjunktur. När vi stängde böckerna och gick in i ett nytt år kunde jag konstatera att Hemsö står stabilt i både hög- och lågkonjunktur. Hyresgästefterfrågan har också visat sig vara oberoende av konjunkturläget.

Hemsö har långsiktiga hyresgäster i offentlig sektor, vilket ger stabila och förutsägbara hyresintäkter samtidigt som risken för vakanser och hyresförluster är låga.

– Under 2024 har Hemsö färdigställt projekt som tillför samhället 82 nya äldreboendeplatser och 4 700 nya skolplatser. Det är jag stolt över.

Nils Styf, vd på Hemsö


Jag är också stolt över framdriften inom digitalisering och hållbarhet. Visionen för digitalisering är att det ska bidra till minskad klimatpåverkan och besparingar på 50 kronor per kvadratmeter till år 2030. Hemsös klimatmål är att uppnå nettonollutsläpp av växthusgaser i hela värdekedjan (scope 1, 2 och 3) till år 2040. Hemsös medarbetare är mycket engagerade i dessa områden. Ett av våra mål är att energianvändningen per kvm i vårt fastighetsbestånd i Sverige ska understiga 100 kWh. I december uppnåddes målet. Under 2024 har vi minskat energianvändningen med 8 procent i Sverige och 7 procent i Finland samt minskat våra utsläpp av växthusgaser med totalt 25 procent.

Långsiktighet belönas på många sätt

Hemsö startade året med att ingå ett 20-årigt hyresavtal med Helsingfors stad för Vallila grundskola, som har plats för 350 elever från årskurs 1–6. Skolbyggnaden, uppförd 1902, är ritad av arkitekt Theodor Höijer, en ledande arkitekt inom nyrenässans i Finland. Byggnaden ska genomgå en omfattande ombyggnation för att möta dagens krav på en modern läromiljö, sa-m-tidigt som de arkitektoniska värdena bevaras. 

Det är inte första gången Hemsö i Finland tar sig an den komplexa uppgiften att bygga om och renovera kulturhistoriska byggnader. De har byggt upp en värdefull specialistkompetens som många kommuner själva saknar. Här kan Hemsö skapa värde i partnerskapet med kommunerna. Förutom minskad miljö-påverkan finns även en långsiktighet i att bygga om i stället för att bygga nytt. Vallila kommer nu även fortsättningsvis kunna erbjuda skolplatser för många generationer framåt.

Skola i Vallila, Finland.


Vikten av långsiktighet återspeglas också i kreditvärderingsinstitutet Fitch Ratings nya kriterier, som lägger större vikt på ägarstödet från Tredje AP-fonden, vars utmärkande faktorer är långsiktighet och stabilitet. Under första kvartalet uppgraderade Fitch Rating Hemsös kredit-betyg från A+ till AA- med stabila utsikter. Hemsö har även kreditbetyget A- med stabila utsikter från Standard and Poor’s. För ökad transparens och service till våra investerare har Hemsö valt att även inkludera Moody´s som tilldelar Hemsö en långsiktig kreditrating om A3 med stabila utsikter.

Områden med potential och behov

Under årets andra kvartal fortsatte Hemsös finska projektportfölj att växa. Ett 20-årigt hyres-avtal ingicks med Egentliga -Finlands välfärdsområde Varha. En ny vårdbyggnad anpassad för missbruksvård är under ut-veckling i Tallbackens sjukhus-område i Åbo. 

I Tyskland tecknade Hemsö ett 20-årigt hyresavtal med Rangsdorfs stad, som valde Hemsö i en offentlig upphandling. Under 2025 påbörjas utvecklingen av en ny kommunal högstadieskola med plats för 220 elever på en spännande stadsutvecklingsplats – Rangsdorfs tidigare flygfält utanför Berlin. Förutom skolan kommer Hemsö även att utveckla en idrottsplats, idrottshall och fritidsgård. 

En visionsbild av en skolbyggnad i Rangsdorf med människor i förgrunden som går och cyklar.
Skola i Rangsdorf, Tyskland.


Gemensamt för alla marknader där Hemsö verkar är det stora behovet av att både rusta upp befintliga skolor och utveckla nya. Barnkullarna minskar i både Sverige, Finland och Tyskland men likväl står många kommuner inför ett underskott av skol-platser. Här kan Hemsö göra skillnad genom att bistå kommuner med den hjälp de behöver i form av specialistkompetens inom ägande, utveckling och förvaltning av utbildningsfastigheter. 

Försiktig optimism i branschen

Under tredje kvartalet började marknaden normaliseras och en viss optimism i fastighetsbranschen kunde skönjas. Förutom sjunkande räntor och inflation, började fastighetsvärdena vända uppåt igen.

I Sverige firade Hemsö att samhällsfastigheten Capella i Göteborg blev fullt uthyrd. Den sista vakanta lokalen gick till Academedia, som tecknade ett tioårigt hyresavtal om
1 500 kvadratmeter anpassat för 380 elever. Fastigheten består nu av två gymnasie-skolor, konstskola och balettskola samt vårdverksamheter. 

Capella, Karlastadens samhällsfastighet intill Karlatornet på Lindholmen i Göteborg
Samhällsfastighet i Göteborg.

Ytterligare en höjdpunkt under kvartalet var skolstarten för Järva Gymnasium, som i augusti välkomnade sina första elever till den nystartade skolan i Campus Tensta. Jag hade glädjen att träffa några av eleverna vid en ceremoni i Pilparken på campuset. Pilparken är, liksom byggnaderna, blåklassad och har varsamt rustats upp.

Campus Tensta, Pilparken.

Fortsatt stabil hyresgästefterfrågan

Framgången för Hemsös verksamhet i Tyskland fortsatte under fjärde kvartalet. I oktober ingick Hemsö och Austrian Real Estate (ARE) ett joint venture. ARE är ett helägt dotterbolag till fastighetsbolaget Bundesimmobiliengesellschaft (BIG) som är helägt av den österrikiska staten. 

Både ARE och Hemsö har djup kompetens inom utveckling och förvaltning av skolor. Tillsammans utgör vi en erfaren aktör inom skolsegmentet och en stark partner till kommunerna i Tyskland. Det första gemensamma projektet är en ny kommunal skola i centrala Köln. Skolan får en uthyrningsbar yta om 23 000 kvadratmeter med plats för 1 000 elever i åldrarna 11 till 18 år. Ett 25-årigt hyresavtal har tecknats med staden Köln. Spaden sätts i marken sommaren 2025. 

En rendering av en skolbyggnad i Köln, Tyskland.
Kommunal skola i Köln, Tyskland.


Samma kvartal tecknades ytterligare ett hyresavtal för ett nyproduktionsprojekt i Tyskland. Denna gång ett 20-årigt hyresavtal med DRK-Kreisverband Essen e. V, en del av tyska Röda Korset. Hemsö utvecklar ett nytt äldreboende och korttidsboende med en uthyrningsbar yta om 6 000 kvadratmeter med 116 platser i staden Essen.

Hemsö stärker ryggraden i samhället

Vi har kapital och organisatoriska resurser för att fortsätta investera i social infrastruktur i sam-arbete med den offentliga sektorn. I ryggen har vi våra långsiktiga ägare, Tredje AP-fonden och Sagax, som kommer att tillföra 2 miljarder kronor i eget kapital löpande när möjligheter till investeringar i ny social infrastruktur uppstår. I december tillfördes 500 miljoner kronor av dessa.

Jag är övertygad om att Hemsös erfarenhet och specialistkompetens kommer att vara till stor hjälp för många kommuner med det de inte kan göra själva, men som de behöver och vill ha vår hjälp med. 

Tillsammans stärker vi ryggraden i samhället. 

Nils Styf, vd

Års- och hållbarhetsredovisning

Läs mer i vår års- och hållbarhetsredovisning. Här finns samtliga rapporter tillgängliga för nedladdning.

Finansiella rapporter
  • Om oss

    Vill du veta mer om Hemsö?

    Hemsös affärsidé är att hållbart äga, förvalta och utveckla samhällsfastigheter. Vår vision är att stärka ryggraden i samhället och vi utvecklar och förvaltar fastigheter med fokus på människorna som vistas där.

    Om oss
  • Kontakt

    Vill du komma i kontakt med oss?

    Här hittar du kontaktuppgifter och adresser till våra kontor och kontaktpersoner på Hemsö. Välkommen att höra av dig!

    Kontakta oss